Myanmar-bagan-tempels

Handig om te weten voor jouw reis naar Myanmar

Myanmar. Een land die niet zo bekend is om naar toe te reizen als bijvoorbeeld Thailand of Vietnam. Maar absoluut een land die eigenlijk direct op je lijstje dient toegevoegd te worden. Myanmar is een bijzonder authentiek land. En hoewel het nog niet zo lang open is voor toerisme (sinds 2011) is het er met de juiste tips echt niet moeilijker reizen dan in Thailand of Vietnam. Staat er een reis op de planning naar Myanmar? In dit artikel geef ik handige en praktische informatie als voorbereiding op jouw reis.

Reizen naar Myanmar

Vanaf Schiphol gaan er geen rechtstreekse vluchten naar Myanmar. Wil je vliegen op de hoofdstad van Myanmar, Yangon, zul je in de meeste gevallen een overstap maken in Dubai, Guangzhou (China), Bangkok (Thailand) of Singapore. Diverse vliegmaatschappijen vliegen op deze bestemmingen en prijzen kunnen dus verschillen. Zelf heb ik voor november 2017 een vliegticket naar Bangkok geboekt en een los ticket met Thai Lion Air naar Yangon. Zowel voor als na Yangon heb ik met mijn vriend een paar dagen in Bangkok doorgebracht. De goedkoopste tickets heb ik toen gevonden door te puzzelen via Skyscanner

Staat Bolivia hoog op jouw reislijstje? Ik ben verliefd! Maar wellicht ben jij wel op zoek naar de reiservaringen van eerdere reizigers naar dit land? Ik heb daarom meerdere reizigers gevraagd om hun persoonlijke reiservaring te delen over hun reis door Bolivia. Persoonlijke verhalen en meningen van eerdere avonturiers. Want wat vonden zij van dit land? Ben jij benieuwd naar hun mening over reizen door Bolivia? In dit artikel vind je ze op een rij.

Visum

Voor Myanmar heb je een toeristenvisum nodig. Deze dien je van te voren aan te vragen en kan niet pas wanneer je aankomt op een vliegveld in Myanmar of bij een grenspost (on arrival). Het van tevoren aanvragen van een visum kan op verschillende manieren:

  • Online via de regering van Myanmar (officiële website)  – €45 (creditcard nodig)
  • Online via een Nederlandse organisatie – vanaf €59,50
  • Via de ambassade in Brussel of Berlijn – €40
  • Via Thailand in Bangkok bij de ambassade of Chiang Mai bij het consulaat van Myanmar – €4

 

Belangrijk! In alle gevallen krijg je een toeristenvisum voor 28 dagen. Het visum is geldig tot 90 dagen na uitgifte. Je paspoort dient nog minimaal zes maanden geldig te zijn en je dient in bezit te zijn van een pasfoto (deze dien je te uploaden bij de online aanvraag). Vergeet vervolgens na goedkeuring ook niet je e-visum uitgeprint mee te nemen!

Ik zelf heb het visum aangevraagd via de officiële website van de regering van Myanmar. De aanvraag is binnen enkele minuten gedaan en binnen 72 uur had ik de goedkeuring digitaal ontvangen in mijn mailbox.

Vaccinaties en gezondheidsrisico’s

Wanneer je regelmatig reist buiten Europa zul je de meeste vaccinaties al hebben.

De aanbevolen vaccinaties voor Myanmar zijn DTP en Hepatitis A. Een gele koorts vaccinatie is verplicht bij komst uit (of langer dan 12 uur in transit geweest in) gebied waar gele koorts voorkomt. Vaccinatie tegen buiktyfus wordt aangeraden bij een verblijf langer dan 3 maanden. Dit geldt ook voor de vaccinatie Hepatitis B en Rabiës.

In delen van Myanmar komt malaria voor. Het is aan te raden een noodpakketje malariapillen mee te nemen maar deze hoef je niet preventief te slikken. In dit land komt ook dengue (knokkelkoorts) voor. Bereid je voor door DEET aan te schaffen om je te weren tegen muggen.

Het is aan te raden om ruim voor je vertrek een afspraak te maken bij de GGD of een andere reiskliniek om je te laten informeren. Zij kunnen je vertellen welke vaccinaties je eventueel nodig hebt en vertellen over eventuele andere risico’s. Check je zorgverzekering met welke partijen zij samenwerken en welke vaccinaties worden vergoed.

myanmar-hike-kalaw-inlelake

Klimaat & Beste reistijd

Myanmar heeft een tropisch klimaat waardoor het vrijwel altijd warm is. Het land kent drie verschillende seizoenen: het droge seizoen, het regenseizoen en het koelere seizoen.

Koelere seizoen: november tot februari
Regenseizoen: juni tot oktober
Hete seizoen: maart tot mei
In principe kan je bijna het hele jaar goed reizen in Myanmar. Toch is het koelere seizoen (november tot februari) het meest aan te raden. Dan is het minder heet en is het land nog groen van het regenseizoen. In de bergen kan het in deze periode wel erg koel zijn, pak dus zeker een vest of trui in. Daarnaast valt er deze periode bijna geen regen.

In het regenseizoen (juni tot oktober) wisselen flinke buien en opklaringen elkaar af. De buien in het regenseizoen duren meestal maar een paar uur. De hoeveelheid regen kan per jaar verschillen en is erg onvoorspelbaar. De hevige regenval zorgt er soms wel voor dat sommige wegen onbegaanbaar worden. Maar de natuur van Myanmar kleurt door de regen ook weer mooi groen.

Van maart tot mei is het hete seizoen. De temperaturen kunnen in deze maanden flink oplopen met zelfs 40 graden in Bagan en is daardoor ook een stuk minder aangenaam om in te reizen. Het land is droog en ook minder groen.

Reisbudget

Myanmar is door de openstelling van toerisme aan het veranderen. Waar er eerst nauwelijks hotels waren is dit de laatste jaren flink toegenomen waardoor er inmiddels voor ieder budget wel wat te vinden is. Toch ligt de prijs hiervan nog wel een stuk hoger dan omliggende landen.Slaapzalen zijn nog niet op alle plekken in overvloed te vinden waardoor accommodaties soms wellicht wat duurder kunnen uitpakken als je alleen reist.  Je vindt in Myanmar wel gemakkelijk restaurants voor ieder budget. Wat het reisbudget betreft, overnachten en eten kun je in principe zo duur maken als je zelf wilt. Samen met mijn vriend reisde ik in november 2017 door Myanmar. Omdat het voor ons ook de enige vakantie was dat jaar hebben we af en toe in een iets luxer hotel geslapen of wat uitgebreider gegeten.

In totaal gaven wij in 3,5e week (25 dagen) €798,57 per persoon uit aan accommodatie, vervoer ter plaatse, eten, toegangsprijzen en excursies. Dit komt neer op een dagbudget van €31,65 per persoon (op basis van 2 personen).

Taal

Ondanks dat Myanmar vroeger een Britse kolonie is geweest is daar op taalgebied weinig van terug te vinden. In het land spreken weinig mensen Engels en vind communicatie voornamelijk plaats door middel van handen, voeten en plaatjes. Wat het reizen ook wel weer een leuke uitdaging maakt! Bij de hotels, tourbureaus en toeristische plekken word er wel wat meer Engels gesproken.

Elektriciteit

Voor je reis naar Myanmar moet je niet vergeten een reisstekker in te pakken. De stopcontacten in Myanmar zijn niet uniform, soms passen er alleen Britse, driepolige stekkers in, soms ook tweepolige. De netspanning is 220 – 230 Volt. Regelmatig valt op de meeste plekken in Myanmar de stroom uit. Veel hotels hebben daarom ook een generator. Vergeet daarom zeker geen zaklantaarn in te pakken.

Tip: vaak heb je meerdere elektronische apparatuur mee dat opgeladen dient te worden op reis. Neem een klein stekkerblok mee of schaf een usb-oplader of een reisadapter met usb poorten  aan om niet met meerdere wereldstekkers te slepen. Daarnaast is dit erg handig omdat er vaak op kamers niet veel verschillende stopcontacten zijn.

Rondreizen in Myanmar

 Vervoer

Reizen in Myanmar is een stuk makkelijk dan je wellicht van te voren denkt. Tussen de grote bekende plaatsen rijden enkele keren per dag bussen. Tussen kleine plaatsen kun je gebruik maken van lokale minivans. Omdat de busstations soms redelijk buiten het centrum liggen van de grote steden raad ik het aan om via een lokaal tourbureaus of je hotel je bustickets te kopen. Een betrouwbare, veilige en luxe busmaatschappij is JJexpress. Tickets voor deze busmaatschappij kun je gemakkelijk online kopen via de website met een creditcard van JJexpress  . Alle grote busverbindingen kun je gemakkelijk vinden via 12go.asia . Minivans zijn een leuke ervaring omdat je dan voornamelijk tussen de lokale bevolking zit maar echt mega comfortabel is het niet. Goed om te weten is deze minivans vaak niet online zijn te boeken maar wel via je accommodatie.

Een andere mogelijkheid om te reizen door Myanmar is een gedeelde taxi van A naar B. Dit hebben wij  gedaan van Mandalay naar Pyin Oo Lwin. Gedeelde taxi’s kunnen geregeld worden in je hotel. Je hoeft in de meeste gevallen niet zelf een groepje te vinden.

Tip: Een minder aantrekkelijke waarschuwing voor reizen met openbaar vervoer in Myanmar. Uit ervaring kan ik vertellen dat de lokale bevolking snel wagenziek lijkt te worden. Niet heel smakelijk dus wij beschermde ons door muziek op onze oren te zetten. De wegen zijn niet altijd even goed en voornamelijk erg hobbelig of bestaande uit vele bochten. Bereid je hier dus zelf ook goed op voor door eventueel wagenziekte pilletjes in te nemen.

  Accommodaties

Inmiddels groeit de keuze aan accommodaties flink in Myanmar waardoor je keuze inmiddels volledig kan laten aansluiten bij je wensen. Wel ligt de prijs op dit moment voor accommodaties nog een stukje hoger dan andere landen in Zuidoost Azië. In sommige periodes in het jaar wordt het aangeraden accommodaties op voorhand te reserveren. Zeker wanneer je een favoriete accommodatie op het oog hebt. Mijn vriend en ik sliepen in Myanmar altijd in een tweepersoonskamer met meestal een eigen badkamer voor gemiddeld €26,37 per nacht. Door onze keuze om af en toe voor wat meer luxe te gaan zal wanneer je dit niet doet het gemiddelde per nacht zeker dalen. In de meeste gevallen was het ontbijt inclusief.

  Eten & drinken

De Birmese keuken is een mengeling van de Indiase, Chinese en Thaise keuken. De basis van een maaltijd bestaat veelal uit rijst, maar ook noodles zijn populair. De basis wordt aangevuld met groente-, vis- en vleesgerechten waarin veel gebruik wordt gemaakt van soja en curry’s. In de grote steden zijn vaak ook wel wat Westerse restaurants te vinden.

Het ontbijt in hotels is vaak eenvoudig, met witbrood (toast), ei (wat naar je wens wordt klaargemaakt), jam en fruit.

Bij bijna alle maaltijden in Myanmar wordt traditioneel (groene) thee gedronken met oorsprong uit China of Myanmar zelf. Lokale drankjes zijn in vele gevallen enorm zoet maar tegenwoordig zijn merken als CocaCola ook gewoon te vinden. Verder kun je op veel plekken verse fruitsappen krijgen. Behoefte aan een drankje met alcohol? In Myanmar kun je Myanmar bier vinden en eigen sterke dranken als Whisky en Rum.

Het is absoluut af te raden om in Myanmar water uit de kraan te drinken. Op bijna alle plekken in Myanmar is mineraalwater te koop. Neem een flesje mee om deze steeds opnieuw te kunnen vullen en koop een zo groot mogelijke fles in de lokale supermarkt om de hoeveelheid plastic te verminderen.

  Betalen in Myanmar

Vroeger werd het toeristen aangeraden om nieuwe dollar briefjes mee te nemen voor het betalen in Myanmar. Inmiddels is de situatie veranderd en kan er op veel plekken gewoon gepind worden met een Europese pinpas. Let er wel op dat je pas instelt op Myanmar bij je bank wanneer je op reis gaat. Je kunt als toerist het beste alles betalen met Kyat (uit te spreken als tsjat), de nationale munteenheid van Myanmar.

  Cultuur

De cultuur van Myanmar is sterk beïnvloed door het Boeddhisme en de Mon bevolking. De rol van het Boeddhisme is terug te vinden in het dagelijks leven van de bevolking. Ook kent het invloeden uit haar buurlanden India, Thailand en China. In een recenter verleden heeft de Britse koloniale overheersing gezorgd voor westerse invloeden in de cultuur van Myanmar.

Dit blog is geschreven uit mijn ervaringen van reizen naar Myanmar. Heb je nog vragen over Myanmar? Neem dan zeker contact met mij op!

*Dit blogartikel bevat affiliatelinks.

Over mij

Ik ben Michelle en jouw persoonlijke reisassistent. Ik wil jou met mijn passie voor reizen, culturen en de wereld inspireren om op avontuur te gaan! Met Wereldmatch maak ik van jouw reisidee een persoonlijk uitgebreid reisplan op maat en neem ik het dagen zoeken naar de leukste plekjes en de beste deals voor je uit handen zodat jij vervolgens snel en gemakkelijk met de juiste instructies jouw unieke reis kunt boeken. Lees hier meer over mij.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.