Eten in Zuid-Amerika: 12x lokale gerechten

Wat kun je verwachten van het eten in Zuid-Amerika? Ik hou absoluut van lekker eten en probeer op reis regelmatig nieuwe en soms vreemde gerechten of snacks uit. Van te voren struin ik dan ook regelmatig het internet af om erachter te komen wat de typische lokale gerechten zijn zodat ik die niet kan missen. De lokale keuken is een belangrijk onderdeel van de cultuur en een leuke manier om meer te weten te komen van een land. In Zuid-Amerika heb ik diverse heerlijke gerechten gegeten. In dit artikel deel ik mijn favoriete gerechten uit Zuid-Amerika.

Het eten in Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika heb ik veel bizarre dingen op markten voorbij zien komen. Dingen die ik lang niet allemaal durfden te proeven. Maar samen met mijn vriend hebben wel heel veel andere lekkere dingen gegeten. Dingen die je zeker moet proberen als je er bent. Helaas zijn veel gerechten in Zuid-Amerika niet vegetarisch. Maar het is opkomst dus maak je geen zorgen, er zitten ook zeker wat vegetarische opties tussen mijn favorieten.

1. Choripan – Argentinië & Uruguay

Een iets wat luxere variant op de hotdog. Een broodje met sappig gebakken chorizo met chimichurri (lichtzure en pittige saus). Ook favoriet bij de locals dus een tip: vraag rond waar je de lekkerste choripan kunt krijgen. En anders heb je gewoon een heel goede reden om zelf vaak te gaan proeven om de lekkerste te vinden!

2. Asado – Argentinië & Uruguay

Meer een manier van eten dan een gerecht of snack maar niet te missen in Zuid-Amerika en zeker niet als je in Argentinië of Uruguay bent. Een soort barbecue maar dan net even anders. Bij een asado wordt gebruik gemaakt van houtskool en houtsoorten die zo weinig mogelijk rook en geuren vrijgeven, zodat dit geen invloed heeft op de smaak van het vlees. Sauzen worden dan ook niet bij het vlees gegeten. Het garen van het vlees gaat langzamer dan wij zelf gewend zijn maar daardoor blijft de smaak van het vlees sappiger en smaakvoller. Het leukste is dit om mee te maken bij een lokale familie!

3. Chorillana – Chili

Voor het oog misschien niet het meest smakelijk gerecht maar oh oh oh wat is dit verrukkelijk! Een bord met frietjes met daarop vlees (kip of rund) en stukjes worst. Hier overheen gaan gekarameliseerde ui en een gebakken ei. Soms is er ook nog een plak gesmolten kaas op te vinden, de ingrediënten kunnen per chef namelijk wat verschillen. Vanwege de grote portie een perfect gerecht om te delen! Een typisch gerecht in Chili die je niet mag missen.

4. El Completo – Chili

Je ziet het overal in Chili: de El Completo. Een hotdog die niet geschikt is voor mensen op een dieet. De El Completo bestaat uit een zacht wit broodje met daartussen een gekookte worst. Maar dat is nog niet alles. Een completo is niet compleet zonder kleine stukjes tomaat, een enorme hoeveelheid geprakte avocado en een mega hoeveelheid mayonaise waarin het worstje in je broodje verzuipt en soms afgetopt met krokante stukjes naturel chips. Vergeet geen tissues bij de hand te houden als je een poging doet om deze hotdog te eten.

5. Papas Rellenas – Bolivia

Erg populair in Bolivia en bij mij. Een bal van aardappelpuree dat is gevuld met rundvlees, ei, kaas of groenten. Bedekt met bloem en gebakken of gefrituurd. Af en toe wat verrassend pittig maar dat hoort erbij. Er zijn regelmatig vegetarische opties te vinden. Wij aten de lekkerste papas rellenas in het Condor Café in Sucre. Dit vegetarische café is absoluut een aanrader in Sucre voor eigenlijk de gehele kaart en is bovenal heel fijn geprijsd!

6.  Pastel de queso – Bolivia

Dit gerecht kwamen wij per toeval tegen op straat toen wij wat liepen te dwalen op zoek naar eten. Voornamelijk verkocht als streetfood. Een snack die je zeker niet mag missen. Pastel de queso is gefrituurd deeg met kaas van binnen. Het lijkt een beetje op een empanada maar dan veel groter van formaat. Ze zijn dan ook niet te missen als je over een markt loopt.

7.  Empanadas

Deze gevulde deegbroodjes hebben wij door heel Zuid-Amerika gevonden. Wij aten ze in Brazilië (pastel), Argentinië, Chili en in Bolivia (waar ze saltenas genoemd worden). De variatie vullingen zijn eindeloos (waaronder vegetarisch) en de specialiteiten variëren per regio. Empanadas kunnen altijd, voor zowel lunch, als snack of als diner.

De Peruaanse keuken is mega divers en Lima wordt dan ook de culinaire hoofdstad genoemd van Zuid-Amerika. Het eten heeft een mix van verschillende culturen. Ondanks dat eigenlijk alles wat ik geproefd heb lekker was zijn onderstaande gerechten absoluut persoonlijke aanraders die je zeker niet mag missen tijdens je reis in Peru.

8.  Lomo Saltado – Peru

Lomo Saltado zijn zachte reepjes rundvlees gemarineerd in azijn, sojasaus en peper. Bij het vlees komen vaak gebakken aardappels of frietjes, rode uien en daaroverheen peterselie en tomaten. Naast het vlees is er ook witte rijst te vinden op het bord. Soms is er ook paprika of andere groenten te vinden, afhankelijk van de chef.

9.  Chicharrón de Pescado – Peru

Een soort van Peruaanse kibbeling. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar; alleen met vis, inktvis of met andere soorten zeevruchten. De vis wordt licht gepaneerd en vervolgens gefrituurd. Echt lekker!

10.  Aji de Gallina – Peru

Een gerecht dat er qua kleur wat apart kan uitzien. Het is namelijk geel. Maar dat doet niets ten onder aan de smaak. Het is kip in een romige licht pittige saus met rijst. Je kunt het vergelijken met een soort curry. De gele Peruviaanse chilipeper is het belangrijkste ingrediënt naast Parmezaanse kaas, walnoten, aardappel en ei. Absoluut één van mijn grote favorieten.

11.  Ceviche – Peru

In veel landen is Ceviche te vinden maar de oorsprong van dit gerecht ligt in Peru. En daarom mag je het ook echt niet missen want wat is dit heerlijk! Het gerecht bestaat uit rauwe vis dat gemarineerd is in zogenaamde tijgermelk (een mengsel van limoen, peper en knoflook). Door het zuur van de limoen (of citroen) gaart de vis. Het wordt meestal geserveerd met zoete aardappel, mais en ui die de pittigheid wat neutraliseren.  Een combi van zuur, zout en pittig. Echt niet overslaan als je in Peru bent.

12.  Cuy – Peru

Niet persé een aanrader maar wel heel interessant om eenmaal te proberen wanneer je in Peru bent. Dit is hét traditionele gerecht van het land: cavia. Het wordt door de lokale bevolking voornamelijk gegeten op feestdagen. Wij moesten het natuurlijk proberen ook al was het wel een beetje een gek idee. Wij vonden het iets wat droog, een beetje de structuur van kip maar zeker niet vies.

Door het schrijven van dit artikel loopt het water mij alweer in de mond.                           

Wat lijkt jou het lekkerste om te eten? Of heb je één van deze gerechten al eens gegeten?

Over mij

Ik ben Michelle en jouw persoonlijke reisassistent. Ik wil jou met mijn passie voor reizen, culturen en de wereld inspireren om op avontuur te gaan! Met Wereldmatch maak ik van jouw reisidee een persoonlijk uitgebreid reisplan op maat en neem ik het dagen zoeken naar de leukste plekjes en de beste deals voor je uit handen zodat jij vervolgens snel en gemakkelijk met de juiste instructies jouw unieke reis kunt boeken. Lees hier meer over mij.

Geen reactie's

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.