Reizen door Bolivia: reiservaringen op een rij

Staat Bolivia hoog op jouw reislijstje? Ik ben verliefd! Maar wellicht ben jij wel op zoek naar de reiservaringen van eerdere reizigers naar dit land? Ik heb daarom meerdere reizigers gevraagd om hun persoonlijke reiservaring te delen over hun reis door Bolivia. Persoonlijke verhalen en meningen van eerdere avonturiers. Want wat vonden zij van dit land? Ben jij benieuwd naar hun mening over reizen door Bolivia? In dit artikel vind je ze op een rij.

“Bolivia heeft geweldige bezienswaardigheden die werkelijk uniek zijn in de wereld”

Bolivia is een van de armste landen van Zuid-Amerika en voelt daarom wat primitiever aan. Toch zijn de voorzieningen er goed en kan je makkelijk met de bus door het land reizen. Ook hebben mijn reisgenoot en ik ons nergens in dit land onveilig gevoeld. Zeker de stad Sucre voelde zeer veilig aan. De bezienswaardigheden als het Titicacameer en de zoutvlaktes van Uyuni zijn makkelijk te bezoeken via de talloze bureaus die hier tours voor aanbieden. Grappig om te ervaren is dat de lokale bevolking van Bolivia wat schuwer is dan bijvoorbeeld Peru maar absoluut net zo erg behulpzaam en vriendelijk.  Voor de reis naar Bolivia hebben wij ons minimaal voorbereid en voornamelijk voorzien van informatie via reisblogs en YouTube reiskanalen. Ook Facebookgroepen over deze regio boden veel hulp.

Eén van de leuke activiteiten die we gedaan hebben in Bolivia was het mountainbiken over Death Road. We hebben hier ongeveer 64 kilometer met een ongelooflijke snelheid downhill over onverharde wegen gereden. Dit was echt een unieke ervaring waar je echt een geweldige adrenaline kick van kreeg! Ik zou het land zeker aanraden om heen te gaan. Bolivia voelt nog wat minder toeristisch aan en daardoor wat ongerepter. Daarnaast heeft het land geweldige bezienswaardigheden die werkelijk uniek zijn in de wereld.

Reisperiode: 2018  –  Reissamenstelling: Koppel (man/vrouw)  –  Backpacken
Meer lezen over de reisavonturen van Erik? Kijk dan op Reisprins.nl

“Ik had niet verwacht dat Bolivia zo’n mooi land zou zijn”

Ik vind Bolivia een enorm gastvrij land, hele vriendelijke mensen en mooie natuur. Ik merkte wel veel verschil met Peru en Ecuador qua ontwikkeling. Zo is Bolivia vergeleken deze landen in mijn ogen wel echt een arm land. Maar de mensen zijn heel erg vriendelijk. Ze zijn altijd bereid om je te helpen, de weg te wijzen en je te laten zien hoe mooi het land is.

Grappige ervaring was absoluut de keer dat de vriendin en ik waarschijnlijk door een boekingsfoutje samen in een veel te klein bed moesten slapen. Uiteindelijk hebben we een extra matras kunnen regelen en een voelde het als een klein slaappartijtje. Minder fijn waren in Bolivia de elektrische douches op de meeste plekken waardoor je af en toe schokjes krijgt of zelfs geëlektrocuteerd wordt. Pas bij deze douches zeker op. Daarnaast rijden in Bolivia niet altijd alle bussen maak je reis flexibel en geef je over als eenmaal een keer blijkt dat de bus niet rijdt.

Ik raad het zeker aan om door Bolivia te reizen. Ik had zelf niet verwacht dat Bolivia zo’n mooi land zou zijn, dat ik mij daar zo veilig zou voelen en dat de tours die ik heb gedaan zo goed zouden bevallen. De busreizen waren niet altijd even goed geregeld en niet altijd even goede bussen maar dat weet je als je naar een armer land gaat. Mijn hoogtepunt in Bolivia was echt de vierdaagse jeep tour naar de Zoutvlakte. Ik heb in die vier dagen mijn ogen uitgekeken.

Reisperiode: 2018  –  Reissamenstelling: Vrienden (vrouw/vrouw)  –  Backpacken

“Ik heb mij tijdens deze reis geen moment onveilig gevoeld.”

Tijdens mijn rondreis door Zuid Amerika heb ik ongeveer 3,5 week in Bolivia gebleven. Al van kleins af aan keek ik er naar uit de zoutvlakten eens met eigen ogen te zien. Eindelijk was het dan zo ver en stond ik daar, wat een bijzondere plek! Woorden schieten te kort. Überhaupt is het een fantastisch prachtig land. De mijnwerkersstad Potosi bijvoorbeeld. Ik ben de mijn ook ingegaan, een aparte bizarre ervaring, die ik toch ook niet had willen missen. In de hoofdstad La Paz heb ik flink wat tijd doorgebracht. Vanaf daar aardig wat tours gedaan en veel ondernomen in de veelzijdige omgeving. De locals in de stad zijn erg gastvrij en geïnteresseerd in jouw verhaal. Ze staan ook altijd voor je klaar. Ik heb mij tijdens deze reis door Bolivia geen moment onveilig gevoeld. Bolivia is een prettig land om in te reizen. De meest bijzondere dagtocht: vanuit La Paz naar Chacaltaya, ooit het hoogste skigebied ter wereld, op 5300 meter. Helaas door de opwarming van de aarde tegenwoordig geen sneeuw meer, maar alsnog is de plek te bezoeken en heb je vanaf daar een magnifiek 360-graden uitzicht over prachtige bergtoppen.

Reisperiode: 2016  –  Reissamenstelling: Alleenreizende vrouw  –  Backpacken
Meer lezen over de reisavonturen van Lizzie? Kijk dan op Globalizious.com

“Ik stond echt versteld van alle verschillende natuurverschijnselen”

Gedurende de gehele reis heb ik me nauwelijks niet veilig gevoeld. Wel gingen wij vaak niet meer alleen als 2 meiden naar buiten als het donker was. Een keer dropte de bus ons om 4 uur in de nacht in een klein dorpje waar we niet op voorbereid waren. Ook waren we een keertje verdwaald in een mindere buurt maar daar heeft maps.me (tip!) ons uit gered.

De lokale bevolking was over het algemeen erg vriendelijk en wilden ons graag helpen. Daarnaast moet je je wel echt aan hun leef tempo aanpassen. Het kan zijn dat een bus niet rijdt vanwege een staking of dat een gids 3 uur later komt dan wat hij/zij heeft doorgegeven. Dus niet al te strak alles plannen. Let wel erg op welke bussen je boekt. Vraag na bij andere backpackers wat hun ervaringen met bepaalde busmaatschappijen zijn. Daarnaast is mijn ervaring dat je jouw reis heel goed kan voorbereiden, maar de beste tips komen toch van de mensen die je ontmoet in de hostels. Dus boek vooral hostels met ontbijt en schuif eens aan een ander tafeltje aan!

Ik vond alle natuur super mooi. Stond echt versteld van alle verschillende natuur verschijnselen (vulkaan, zoutvlakte, bergen, etc.). Ook alle busreizen waren net een natuurfilm.

Reisperiode: 2018  –  Reissamenstelling: Vrienden (vrouw/vrouw)  –  Backpacken

Dit artikel zal regelmatig aangevuld worden met nieuwe ervaringen van andere reizigers. Ben je nieuwsgierig? Houd dit artikel dan in de gaten! Wil jij jouw ervaring delen na jouw reis door Bolivia? Positief of negatief. Stuur mij dan zeker een berichtje.

Over mij

Ik ben Michelle en jouw persoonlijke reisassistent. Ik wil jou met mijn passie voor reizen, culturen en de wereld inspireren om op avontuur te gaan! Met Wereldmatch maak ik van jouw reisidee een persoonlijk uitgebreid reisplan op maat en neem ik het dagen zoeken naar de leukste plekjes en de beste deals voor je uit handen zodat jij vervolgens snel en gemakkelijk met de juiste instructies jouw unieke reis kunt boeken. Lees hier meer over mij.

Ook leuk om te lezen
[qode_elements_holder number_of_columns=”one_column”][qode_elements_holder_item horizontal_alignment=”center” advanced_animations=”no”]
[/qode_elements_holder_item][/qode_elements_holder]
Geen reactie's

Geef een reactie